2012. július 20., péntek

Homeland

Miket nem találok én is! Habár, ez most nagyon megragadt! Elkezdem nézni ezt a sorozatot és azt veszem észre, hogy már a körmömet is félig lerágtam, a lábammal dobolok a padlón, mert: egy résznek vége! Semmi baj, jöhet a következő, ne essünk pánikba! Abbahagyni lehetetlenség! És erre is hol akadtam rá? Természetesen a VOX-ban!!! Olvastam róla egy megkapó cikket, ami után nem is volt kérdéses, hogy letöltsem!!!
Ezt a cikket ide is másolom:
*"Már a pilotepizód is erősen addiktív anyag: adott egy izgalma hősnő, Carrie (Claire Danes), aki a CIA-nál kém, kiváló szakember, az egyik legjobb hírszerző, emellett titkolt bipoláris depresszióban szenved, szereti az alkoholt és az egyéjszakás kalandokat. A történet elején hősnőnk fülest kap a Közel-Keleten: egy amerikai katona átállt az al-Kaidához, komoly szervezkedés folyik az Egyesült Államok ellen. Mindeközben Nicholas Brody őrmester (Damian Lewis) kiszabadul nyolcéves iraki fogságából - a közvélemény hősként ünnepli, Carrie-nek azonban egyre gyanúsabb: ő volna az áruló?
A Homeland - amely a Hatufim című izraeli sorozat amerikai átirata - nagyon fifikásan elegyíti a különböző műfajokat: egyszerre izgalmas politikai krimi, túszdráma, pszichológiai thriller, amely ráadásul mindenféle szerelmi bonyodalmakkal teljes. Nyolc év hosszú idő, az őrmester egy érzelmileg elhidegült, máshoz vonzódó, de katonafeleség mivoltának megfelelni vágyó asszonyhoz tér haza (Morena Baccarin), és Carrie is összezavarodik: a megfigyelés, vagyis a voyeurködés során vonzódni kezd Brodyhoz, aki így nem csupán a nemzetre, de hősnőnk szívére nézve is veszélyes.
A pilot természetesen egy izgalmas cliffhangernél szakad félbe, és a kiszámíthatatlan fordulatoknak hála, azt sem tudjuk eldönteni biztosan, hogy Brody hős-e vagy áruló, így a néző alig várja, hogy újabb adagjához hozzájuthasson." 
(*2012. júliusi Vox magazin)

A sorozatot amúgy 10/9.5-re értékelte az újság (abszolút jogosan, kijár neki)! Titkon meglehet, hogy én is vonzódom a "lövöldözős" filmekhez, de ez nem is csoda, ha egy olyan bátty mellett nő fel az ember, aki a létező összes háborús töltetű játékot végigjátszotta már és nem szólt rá a kishúgára, amikor az kíváncsiságtól vezérelve leült a gép elé és játszott tovább. Nemegyszer vezettem már végig tankot gránátmezőn és lőttem le (igaz csak játékból) iraki vagy német katonákat attól függően, hogy melyik harcot vívtam éppen!
Visszatérve a sorozatra: még bele gondolni is szörnyű, hogy mi minden történhetett a nyolc év alatt azzal a szerencsétlennel! Hogyan próbálták megtörni, milyen kínzásokat kellett kiállnia. Persze a sorozat villanásnyi ideig bepillantást enged az iraki fogságba, de mindezt személyesen átélni - és a politikába most nem mennék bele, mindkét részről történtek brutalitások és ez csak az egyik oldal nézőpontja, igazából nem is érdekel - és utána tovább élni a történtek emlékével az agyunkban; lehet hogy 10 dilidoki is kevés lenne mindazt elfelejteni vagy valahogy megemészteni! 
Hősünket, Brody ezredest, sajnos még otthon sem hagyják békén: dokumentumfilmet akarnak készíteni a 8 éves fogságot megörökítendő, valamint Carrie, akit nem hagy nyugodni az árulás gondolata, titokban alaposan felkamerázza/poloskázza a férfi otthonát. (kép: a három megfigyelő akció közben)
Az egyik legemlékezetesebb jelent számomra az volt, amikor Brody magára marad a szűk kis cellájában és észreveszi, az ajtót már nem őrzi senki, a lánc leengedve. Szabad volna? Nos, nem egészen, csupán a fogvatartói az egyik szokásos napi imádkozásukat (5 van: fadzsr (hajnalhasadás), dzuhr (dél), aszr (délután), magrib (napnyugta), isá (este)) végzik. Eszük ágában sincs elengedni őt! Talán innen kezdődhetett az átnevelés vagy agymosás?

Mindenesetre, az iszlám vallást már a magáénak érzi!
Érdekes történet, a színészekre sem lehet panasz és már kész is a 2. évad, ősszel levetítésre kerül a televízióban :D Kíváncsian várom a folytatást!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...