2012. december 7., péntek

Tajtékos napok

Az egyik kedvenc könyvem és végre újra filmre viszik (májusban a mozikban...ó, hát az mindjárt itt van) - 1968-ban már készült belőle film, azt még nem láttam.
"Az egyedi stílusú Michel Gondry nem kis fába vágta a fejszéjét: hazai terepen, a legnagyobb francia sztárok [Audrey Tautou, Romain Duris, Omar Sy] segedelmével adaptálta vászonra Boris Vian kultregényét, a Tajtékos napokat, melyet sokan korunk legmeghatóbb szerelmi történetének tartanak." (Írták a VOX MAGAZIN decemberi példányában)
Boris Vian gyorstalpaló: Wiki
És, hogy mi is az a Tajtékos napok?
Íme egy könyv az élet kegyetlen varázslatáról, melyet már több évtizede olvasunk újra és újra, titkon azt remélve, hogy e történetben minden baj csak átmeneti.
A szemérmesen félszeg, szerelemre éhes Colin és a kedvesen egyszerű Chloé gátak nélkül beteljesülő kapcsolatának története Boris Vian tollából meghökkentő stílusban, üde frissességgel, pergő ritmusban születik meg. A világot önfeledten habzsoló pár szerelmi történetében az abszurditás humorával, kiapadhatatlanul változatos őrültségeivel támadja a hamis értékek, a pózokkal teli sznobizmus konzerválóit, úgy, hogy a meglepő szófodulatok, szinesztéziák és szürreális helyzetek mögött azért mégiscsak az alapvető emberi érzések görgetik a szerelmi történet cselekményét.
Az olvasó csodálkozó mosolya hamar lesz harsány nevetéssé, ami hirtelen az arcra fagy, mert a szerelmesek szertelen boldogságára váratlanul iszonyú csapást mér az ostoba végzet: a kivédhetetlen tragédia...  
<Eredeti cím: L'écume Des Juors, 1963>
*Kíváncsi leszek a filmre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...